Sidevisninger siste måned

torsdag 20. januar 2011

En skatt er funnet i Sverige.

Manschettknappar i guld, troligen tyska, ca 1885. Locken har diamanter och safirer infattade i form av fyrklöver. Fotografier av storfurst Vladimir Alexandrovitjs och storfurstinnan Maria Pavlovnas fyra barn. Sålda för ca 530 000 kr.
När utrikesdepartementets arkiv skulle flyttas 2009 upptäcktes en skatt som hade legat där i närmare 90 år. I två örngott märkta med den ryska storfurstinnan Vladimirs namn fann man ett stort antal etuier, manschettknappar och smycken från tsartiden.
Allt började i Moskva i november 1918, några månader efter att tsaren och hans familj hade avrättats i Jekaterinburg. Under oroligheterna överlämnade storfurstinnans ombud örngotten för förvaring till den svenska legationen i Moskva. Efter legationens flytt från landet hamnade föremålen på Utrikesdepartementet i Sverige, där de låg bortglömda till inventeringen 1952. Då Sovjet hade kunnat kräva en utlämning av föremålen beslöt Utrikesdepartementet att inte göra något med skatten. Först efter Sovjet-unionens upplösning och återupptäckten av föremålen, sökte departementet upp storfurstinnans arvingar.

Kejserligt cigarettetui av Fabergé i fyrfärgat guld av finske verkmästaren August Holmström, S:t Petersburg, 1899, tillverkat till den 25-åriga bröllopsdagen. Slutpris 6,9 milj kr.

Närmare hälften av föremålen är tillverkade av guldsmedsfirman Fabergé och är av ypperlig kvalitet. Under två dagar i september kunde man se en del av smyckena på Skajs Antikhandel i Stockholm och den 30 november auktionerades de ut på Sotheby’s i London.

Ask av Fabergé i tvåfärgat guld och emalj, Mikhail Perkhin, S:t Petersburg, 1894-1903. På locket tsar Nikolaj II:s diamantförsedda monogram. Handskrivet gåvobrev från tsaren. Sålt för 6,8 milj kr.

Ett ovanligt cigarettetui av Fabergé i guld monterad på pärlemor, verkmästaren Mikhail Perkhin, S:t Petersburg, ca 1890, rokokostil med monogrammet WA i guld för storfurst Vladimir Alexandrovitj. Sålt för 5,1 milj kr.

Cigarettetui av Fabergé i silver, infattat med demantoider, Moskva, 1899-1908, såldes för ca 255 000 kr.

Elisabeth II:s favoritsmycke
Den mest kända juvelen var en tiara med femton diamantcirklar med hängande pärlor, som man ofta ser Maria Pavlovna bära på fotografier. Tiaran köptes senare av den smycke-älskande drottning Mary av Storbritannien och är numera ett av drottning Elizabeth II:s favoritsmycken. I England ändrades tiaran så att pärlorna kan bytas ut mot en uppsättning pärlformade smaragder.


Storfurstinnan Vladimir, även kallad Maria Pavlovna, hade en vida omtalad smyckesamling.

Den fantastiska skatten på Utrikesdepartementet var således bara en mindre del av familjens otroliga tillgångar. De flesta föremålen är cigarett- och cigarretuier samt manschettknappar och har därför med stor sannolikhet tillhört Maria Pavlovnas make. Det kanske mest spektakulära bland dessa föremål är det guldetui som var en gåva från storfurstens brorson, den siste tsaren Nikolaj II, och dennes hustru.
Även om det finns ett stort antal ättlingar till Maria Pavlovna är endast 25 av dem – hennes barnbarns barn och barnbarns barnbarn – arv-tagare till skatten på Utrikesdepartementet. Dessa arvingar tog beslutet att sälja föremålen på en auktion för att kunna finansiera upprustningen av hennes födelseslott och grav samt för att bekosta en biografi över henne.
Text: Virve Polsa

Ingen kommentarer: